Jakie powinny być pojemniki na ciasto?

Jakie powinny być pojemniki na ciasto?

Wypieki często serwowane są w innych miejscach niż te, w których powstają. Gdy przygotowujesz przekąskę na imprezę rodzinną czy ciasto na kiermasz szkolny, musisz jeszcze przenieść je w taki sposób, aby nie ucierpiało w transporcie. Chodzi zatem o jego stabilizację, jak również ochronę przed zniszczeniem dekoracji czy spłynięciem kremu. Zobacz, czym kierować się przy wyborze idealnego pojemnika na ciasto.

Wykorzystanie pojemnika na ciasto

Pojemniki na ciasto służą nie tylko przenoszeniu ciasta. Dobrze też sprawdzają się podczas przechowywania wypieku w lodówce. Jeżeli przyrządzisz pyszny deser, będziesz jeszcze musiał go schłodzić. To trudny moment – możemy obawiać się przenikania zapachów i zakłócenia oryginalnego smaku, co ma miejsce w przypadku przechowywania ciasta w sąsiedztwie np. wędlin.

Zatem pojemnik na ciasto posłuży zarówno podczas przenoszenia, jak i przechowywania gotowych deserów. Sprawdzi się do zabezpieczania go przed owadami, kurzem, dlatego zabierzesz go również na piknik w plenerze. To nie jednorazowa inwestycja, lecz gadżet, który przyda się przez długi czas.
Pojemniki wielokrotnego użytku czy jednorazowe?

Jeżeli wahasz się między wyborem pojemnika jednorazowego (kartonowego, plastikowego), a pojemnika wielokrotnego użytku, doradzamy ten drugi. Jest on przede wszystkim bardziej ekologiczny – po każdym użyciu wystarczy, że go umyjesz i osuszysz, a będzie on gotowy do ponownego wykorzystania.

Są jednak sytuacje, w których to pojemniki jednorazowe okażą się lepszym wyborem. Po pierwsze są tańsze, a po drugie wystarczające do przenoszenia np. kruchych ciasteczek. To w nich rozdaje się porcje ciasta dla gości po weselu. Jeśli planujesz przewozić ciasto tylko raz lub zamierzasz je rozdać, wybierz pojemnik plastikowy.

Plastikowy pojemnik na ciasto

Okrągły czy prostokątny – jaki kształt pojemnika wybrać?

Kształt pojemnika na ciasto powinien pasować do rodzaju i formy wypieku. Jeżeli przygotowujesz tort, sięgnij po opakowanie, które jest okrągłe i wysokie. Chodzi o to, żeby boki i góra wypieku nie dotykały elementów konstrukcji i ciasto miało w środku luz. Z drugiej strony musi być dobrze ustabilizowane, co ochroni je przed niekontrolowanym przesuwaniem się podczas hamowania czy podnoszenia.

Wygodny uchwyt to podstawa

Skoro pojemnik ma służyć do przechowywania ciasta i przenoszenia go, warto, aby był wyposażony w uchwyt. Składana rączka ułatwi podnoszenie opakowania plastikowego wraz z zawartością. Aby mieć pewność, że podczas tego manewru nie dojdzie do upadku i zniszczenia wypieku, upewnij się, czy opakowanie ma solidne zatrzaski. Łączą ona spód z pokrywą, dlatego powinny idealnie pasować i spajać obydwa elementy.

Pojemnik z uchwytem

Wykonane z wysokiej jakości tworzywa pojemniki na ciasto mogą być bezpiecznie użytkowane w kontakcie z żywnością. Nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji, chronią przed uszkodzeniami ciasta, przenikaniem się smaku oraz zapachu. Są doskonałe zarówno w domu, jak i w plenerze, a przede wszystkim przy przenoszeniu ciast i tortów.